Promoció

Albaes Falleres

Promoció Albaes Falleres

Vos oferim un preu molt especial per tal que disfruteu d’una nit d’albaes falleres amb la seguretat d’un gran conjunt format per unes magnifiques veus amb la brillantor d’unes versaes plenes de tendresa poètica, sàtira i humor i els millors dolçainer i tabaleter que faran en conjunt d’una nit molt especial.

Les albaes falleres són una tradició molt arrelada ja al País Valencià

El Cant d’Albades o com popularment se’l coneix, Cant d’Albaes és una variant del Cant d’estil valencià.
Als seus origens era un ball que a molts pobles de la Costera es realitzava per tal de vetllar el cadàver d’un albat, un xiquet que havia faltat amb menys de quatre anys. D’eixa forma creien que al fer-li la festa aniria al cel. Éren uns temps de fam i de natalitat descontrolada, quan faltava un xiquet deien: «angelets al cel, mares descansades». Cal pensar que en una casa podien haber de 8 a 10 fills i no n’hi havia recursos per a tots. Els vetlatoris no venien bé a l’Esglèsia i el poder els va prohibir.
El cant d’albaes es caracteritza per tenir una temàtica satírica i humorística. Fa consta d’una part intrumental, una melodia amb dolçaina i tabalet que es repeteix sempre amb major o menors variacions dels músics i una altra part cantada a capella pel “cantaor” i “cantaora” que fa variacions sobre la melodia base que també repetida. Els músics, un dolçainer i un tabaleter com a mínim, i als”cantaors” els sol acompanyar sovint(però no sempre) el “versaor”, que és aquell que inventa i de vegades al vol improvisa els versets que interpreten els “cantaors”. Este tipus de cant d’estil és molt habitual a les festes de les poblacions rurals.

Un altre dels motiu pel qual es anomenat “cant d’albaes” es perquè  en ocasions se sol interpretar a l’alba, allà les 3 de la matinada. Se sobreentén que les raons per les quals es canta a altes hores de la matinada és que les lletres solen ser crítiques amb els polítics, figures institucionals o rellevants de la població. Els “versaors” i els “cantaors”, aprofiten les avançades hores de la nit i de la festa, per a dir quatre veritats mig de veres, mig en broma, que no podrien dir-se d’altra forma.

El cant d’albaes és l’equivalent a les corrandes catalanes o les gloses balears.